post

Iedereen heeft het wel eens gezien of heeft ermee te maken gehad: lassen. Lasogen zijn voor de meeste mensen het enige wat zij weten van lassen. Maar weet je waarvoor lasdraad is, we gaan wat dieper in op het proces lassen en wat er precies gebeurd tijdens het lassen.

Om materialen met elkaar te kunnen verbinden kun je gebruik maken van lassen. Druk en warmte zorgen ervoor dat de twee materialen aan elkaar worden bevestigd, bij werktuigbouwkunde en metaaltechniek wordt de methode veel toegepast. Tegenwoordig wordt lassen ook veel ingezet voor klussen die gedaan worden in en rondom het huis. 

Lasdraad

Lassen werkt met opwarming

Tijdens het lassen wordt het materiaal verwarmd tot het zich in vloeibare of deegachtige vorm begeeft. Door het verbranden van gas wordt nieuw materiaal toegevoegd, dit noemt men de lasdraad. Tussen de twee materialen ontstaat continuïteit die met elkaar worden verbonden, hierdoor ontstaat een zeer sterke constructie tussen de twee materialen. 

Processen tijdens het lassen

Er zijn verschillende soorten lassen die allemaal hun eigen unieke werkwijze hebben. Gebruik je het lassen alleen voor thuis hobbymatig bezig te zijn dan hoef je niet alles te weten over ieder proces. Het is wel interessant om te weten wat er allemaal mogelijk is met lassen. Tegenwoordig zijn er tientallen processen voor het lassen, wanneer welk proces wordt gebruikt hangt af van de omstandigheden. Er zijn specifieke lassen voor dun en dik plaatmateriaal. Er zijn zelfs lassen die geschikt zijn om toe te passen onder water.

Lasdraad

Het gebruik van een toevoeging

Bij het versmelten tussen twee materialen gebruik je een lasdraad, je verbindt er als het ware de twee elementen mee. Zonder de draad kun je dus niet lassen, verschillende eigenschappen zijn mogelijk bij de draad: formaat, kwaliteit, prijs. Dit betekent echter niet dat de voordeligste ook de minst goede lasdraad is. Een aantal soorten draden zijn:

  • Gevuld lasdraad
  • RVS lasdraad
  • Aluminium lasdraad
  • Universeel rutiel lasdraad

Gebruik van RVS lasdraad

Wanneer je alleen last op hobbymatig niveau dan is lasdraad van RVS zeer geschikt daarvoor. Gaat het om grote dure projecten met kwalitatief hoge eisen dan worden er andere eisen aan gesteld. Dan moet er goed opgelet worden wat de draaddikte is, voor hobby gebruik is universeel RVS draad vaak voldoende.

Lasdraad

Lassen en de geschiedenis ervan

De meeste mensen die lassen denken dat de nieuwste technieken iets zijn die van deze tijd zijn. De eerste lassen werden al ontdekt in de Bronstijd. In Griekenland en het Midden-Oosten zijn bewijzen en geschriften gevonden, die duiden erop dat de techniek al eeuwen geleden werd gebruikt. 

Smeden

Als we goed terug gaan kijken was de smid eigenlijk al bezig met het voorlopen van het lassen, de smid hamerde net zo lang op twee hete delen ijzer tot ze aan elkaar waren verbonden. Harnassen en wapens werden in die tijd zo gemaakt. In 1865 werd het echte lassen ontdekt door een Engelsman die er een patent op kreeg, vanaf 1881 werd er gigantisch snel vooruitgang geboekt in de processen om te kunnen lassen.